Een vleeshaak bestaat in de regel uit een rol- of glijbeugel met hieraan een bij de toepassing afgestemde onderhaak uit RVS. Onze haken-oplossingen verschillen daarom niet alleen qua gebruikstoepassing (onderhaak) maar ook qua type beugel. Deels afhankelijk van het type buisbaan wat gebruikt wordt maar ook specifieke eisen/wensen.

Een haak voorzien van vlees is het gemakkelijkst te verplaatsen wanneer deze voorzien is van een rolbeugel. Dit omdat deze slechts op twee punten contact maakt met de buisbaan en de looprol gelagerd is. Dit is met name voordelig bij zware belastingen.

Haken met een kunststof beugel of met een stalen beugel met kunststof inlage schuiven relatief gemakkelijk over de buisbaan. Hierdoor is er maar weinig slijtage, daarnaast kan enkel de kunststof inlage bij slijtage vervangen worden waardoor de bestaande beugel behouden kan blijven.

Haken met stalen (verzinkt) glijbeugels hebben de meeste weerstand qua verschuiven en verslijten na verloop van tijd, voldoende smering is hierbij noodzakelijk. Voordeel ligt hier in de goedkope aanschaf en standaardisatie – met name bij de Eurohaken.

Onze aanbeveling: Welke hakenbeugel past bij welke buisbaan?

Nadat de beslissing is genomen om uw eigen slacht- of snijlijn op te zetten/aan te passen helpen wij als leverancier van de gewneste componenten ook bij de planning van de buisbaan. Wij adviseren over de beste oplossing en stemmen de benodigde componenten van de buisbaan af op de wensen van u. In dit proces krijgen we vaak vragen over de compabiliteit van de buisbaan en de verschillende soorten hakenbeugels.
Ook bij vervanging van haken zelf adviseren wij omtrent de optimale combinatie.

Verzinkte buisbaan

Geschikte beugels: Verzinkte glijbeugel, Kunststof glijbeugel, Verzinkte beugel met kunststof inlage, Rolbeugel met een verzinkte looprol

Bij gebruik van beugels uit kunststof of met kunststof inlage zullen de materialen slechts licht slijten na verloop van tijd. Bij verzinkte glijbeugels is voldoende smering noodzakelijk om weerstand te verminderen en goede glij-eigenschappen te verkrijgen. Rolbeugels hoeven slechts weinig tot geen smering te hebben, dit omdat deze rollen en niet schuiven.

RVS buisbaan

Geschikte beugels: Kunststof beugel, Stalen (verzinkt) beugel met kunststof inlage, Rolbeugel met een looprol uit RVS

Omdat RVS en verzinkt staal door verschillende materiaalhardheden zeer sterk slijten, zijn haken mety verzinkte beugels bij een RVS buisbaan ongeschikt. Bij RVS glijbeugels zorgen de hoge wrijvingswaarden er daarbij voor dat ze zeer moeilijk te verplaatsen zijn waardoor dit ook geen oplossing is. Hier bevelen wij dan ook beugels met kunststof of een looprol aan.

Buisbaan met kunststof inlage

Geschikte beugels: Elke glijbeugel

Glijbeugels werken op de buisbaan met inlage zonder smeerstof, dit doordat er geen metallisch contact is tussen beide. Vet dient dan ook niet of zeer weinig aangebracht te worden. Rolbeugels zijn hier niet bruikbaar omdat de glij-eigenschappen van de kunststof inlage in de buisbaan de roleigenschappen overbodig maken, ook qua vorm van de buisbaan is dit niet optimaal.
De kunststof inlages kunnen na verloop van tijd eenvoudig gewisseld worden, zo heeft u met weinig werk een nieuwe buisbaan.

Mogelijkheden

Bekijk hier alle standaard mogelijkheden

Voor maatwerk gaan we graag samen met u om tafel.