Eind november 2020 verhuisde VSS (Vijf Sterren Slagerij) Meat naar een nieuwe productielocatie in ’t Harde. Voor het interne transport vertrouwde de vleesverwerker op de expertise van HHS RVS Producten, dat in de nieuwbouw ruim 140 meter aan buisbanen en toebehoren van het Duitse merk Höcker heeft geleverd om de karkassen en het vlees door de verschillende ruimtes te kunnen verplaatsen. “Op onze vorige locatie hadden we nog wel eens problemen met het interne transport. Als we hadden geweten dat het zo soepel zou verlopen in de nieuwe fabriek, hadden we HHS al eerder gevraagd om ook op de oude locatie de buisbanen te realiseren”, stelt mede oprichter-eigenaar Reijer Evers van VSS Meat.

VSS Meat is het toonbeeld van een moderne vleesverwerker. De productieruimtes zijn ruim opgezet, de vloer is schoon, net als de tafels waarop gewerkt wordt. Het interne transport draagt ertoe bij dat de karkassen gemakkelijk vanuit de vrachtwagen naar de werkruimtes en koelcellen vervoerd kunnen worden en andersom. “Wat de samenwerking met VSS Meat zo fijn maakt, is dat wij al tijdens de planfase aan tafel mochten komen zitten, zodat we de buisbanen heel precies konden intekenen op de bouwtekeningen. Als je een klant graag tevreden wil stellen dan moet je ook bereid om extra stappen te zetten. Al is dat voor ons eigenlijk de normaalste gang van zaken”, vertelt Egbert Harberink van HHS RVS Producten.

Doorslaggevende factor

Voor Reijer Evers is de verhuizing naar ’t Harde de aanleiding voor een eerste samenwerking met HHS RVS Producten. “We hadden Höcker al eens gezien op een internationale vakbeurs, dus we wisten dat de kwaliteit goed was. Niet lang daarna kwam Egbert bij ons op de zaak om de verschillende mogelijkheden die HHS te bieden heeft aan ons te presenteren”, vervolgt hij. “Toen bekend werd dat we zouden verhuizen naar ’t Harde, hebben we hem gevraagd om een offerte uit te brengen voor de buisbaan. Prijstechnisch kwam HHS daar goed uit, maar het is zeker niet alleen de prijs die de doorslag heeft gegeven. Ook het persoonlijke contact, het meedenken tijdens de bouwfase en de manier van ondersteuning (ook na levering), zijn voor ons eveneens redenen geweest om een beroep te doen op de expertise van HHS.”

Intern transport, en dus een goede doorloop van de producten voor, tijdens en na bewerking, is essentieel binnen VSS Meat. Het bedrijf vestigde zich in november 2020 in het nieuwe pand. De slachterij bevindt zich in Elspeet. “We zijn in 1998 begonnen met een zelfslachtende slagerij en sindsdien zo gegroeid dat we niet verder konden op de oude locatie. De nieuwbouw biedt alles wat we nodig hebben op het gebied van productie, opslag en handel. Bovendien kunnen we hier verder groeien. Wij richten ons voornamelijk op de Nederlandse markt. Wij beleveren slagerijen, supermarkten en veel horeca. We hebben ook veel islamitische slagerijen als klant, want VSS Meat is halal gecertificeerd. Wij zijn dan ook gespecialiseerd in lams-, schapen- en geitenvlees, al verwerken we uiteraard ook rund- en varkensvlees. Wij kopen, waar mogelijk, zoveel mogelijk in bij boeren uit de buurt. Zodoende hebben wij buitengewoon vlees van speciale selectielammeren en rundvlees van eigen bodem. Daarnaast zijn we bezig om ons eigen merk VillaCapra (geitenvlees) verder in de markt te zetten”, legt Evers uit. “Door de nieuwbouw hebben we de puntjes op de i kunnen zetten. We hebben hier meer mogelijkheden dan op de oude locatie, maar we zien erop toe dat ons ambachtelijke karakter behouden blijft. We verzorgen workshops en interne opleidingen voor het personeel dat doorgaans bij SVO is geschoold.”

‘Het is altijd maatwerk’

Boven de ruim 3.200 vierkante meter vloeroppervlakte bevindt zich 140 meter buisbaan, waaraan ook de haken van Höcker hangen. Harberink: “De route moet kloppend zijn. Elke draaiwissel moet je nalopen, zodat je gemakkelijk de juiste producten naar de juiste plek binnen de productiefaciliteit krijgt. Ook is het belangrijk om met de haken de gehele baan te checken, want soms kom je verkeerd uit, waardoor de haak zich aan de verkeerde kant bevindt en daarmee het karkas dus ook aan de verkeerde kant komt te hangen. Dat zorgt voor problemen in de complete flow. Dit klinkt misschien allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. De buisbaan is zo ontwikkeld dat iedereen ‘m kan installeren, maar uiteindelijk is het altijd maatwerk. Waar komen de koppelstukken, welke wissel komt waar en waar komen de konsoles? Zo hebben we bijvoorbeeld een speciaal verval in de buisbaan aangebracht. Deze zorgt voor een verlaging van de buisbaan naar de werktafel, waardoor een karkas gemakkelijk naar werkhoogte gebracht kan worden zonder dat veel menskracht nodig is.”

“Wij begeleiden veel zonder daarvoor uren te willen schrijven. Als het contact met de klant goed is, willen we hem of haar goed helpen en een product afleveren waarmee een vleesverwerker, slachterij of slagerij verder kan”, vervolgt Harberink. “Ook denken wij na over praktische zaken en aftersales. Zo leveren we hakenwagens en buisbaanvet dat ook tegen de temperaturen in de koelcellen kan en waarmee je de levensduur van een buisbaan dus verlengt.” Evers knikt. “Het gehele traject is goed verlopen. Ook de samenwerking en de afstemming met het bedrijf dat de buisbaan heeft geïnstalleerd, verliep prima. We hebben er eigenlijk geen omkijken naar gehad. Dat is toch wat je wilt tijdens een verbouwing. Als er al een keertje iets was, dan werd het meteen opgelost.”

Wat zeker ook heeft bijgedragen aan een fijne samenwerking, is de manier waarop HHS heeft meegedacht over het eindstuk bij het vrachtwagenplatform. “Bij de deur hebben we een speciale telescoopbaan met een vrachtwagenkoppeling opgehangen, die heel gemakkelijk aan de vrachtwagen gehangen kan worden, zodat de haken gemakkelijk naar binnen of naar buiten geschoven kunnen worden. Deze telescoopbaan bevat uit veiligheidsredenen ook een deel kunststof, zodat het direct afbreekt als de vrachtwagen per ongeluk al wegrijdt als de telescoop er nog aan zit. Dan is het een kwestie van dat deeltje opnieuw bestellen en dan is-ie weer gebruiksklaar. Overigens bieden wij ook speciale buisbaanconsoles aan voor vrachtauto’s en bestelbusjes. Daar is vanuit de markt veel behoefte aan”, weet Harberink.

‘We doen vrijwel alles’

HHS RVS Producten geniet binnen de vleessector en slagersbranche een goede naamsbekendheid vanwege de haken van Höcker, maar het Gelderse familiebedrijf ‘doet eigenlijk alles’. “We leveren bijvoorbeeld ook bedrijfsinrichting en interne transportmiddelen van Höcker. Qua haken zijn wij de grootste leverancier van Nederland. De levering geschiedt direct vanuit Duitsland, maar het directe contact en de service nemen wij voor onze rekening. Veel mensen kennen ons van één product, maar ook op het gebied van bedrijfsinrichting en hygiëne zijn wij een bepalende speler. Zo bieden wij alles op het gebied van hygiëne en reiniging. Onze slogan is ‘Hygiënisch naar binnen, schoon eruit’. Bij grote bedrijven leveren we hygiënesluizen inclusief draaikruis, maar we hebben ook kleinere units voor slagerijen, waar meer sociale controle is. HHS RVS Producten doet eigenlijk alles, en van vele markten thuis”, benadrukt Harberink tot slot.

Meer informatie

Bekijk hier specifieke oplossingen voor de vleesindustrie.

 

Artikel en foto’s van Meat&c0.