Artikel Slagersvak:

Keurslagerij Spijkerman geniet landelijke bekendheid. De Friese Worst uit de worstenmakerij in Akkrum is dan ook overal te koop. Daarnaast levert de slagerij verschillende droge worstsoorten aan alle Albert Heijn-supermarkten in Friesland, Groningen en Drenthe. Van sterrenrestaurants tot het supermarktschap, één ding hebben alle worsten gemeen: ze worden gerookt op de rookwagens van HHS RVS Producten (HHS). “We hebben met onze droge worsten een product dat kwalitatief zeer goed is. Dan heb je ook de juiste wagens nodig om het rookproces zo goed mogelijk te laten verlopen”, benadrukt keurslager Henk Spijkerman.

“Als HHS zijn wij de Nederlandse vertegenwoordiger van kwaliteitsmerk Höcker. Wie bij ons koopt, koopt feitelijk rechtstreeks bij de fabriek. Hierdoor kunnen wij meedenken met de klant, omdat we op deze manier altijd maatwerk kunnen bieden. Dat willen wij ook”, verzekert Egbert Harberink van HHS RVS Producten. “Bij veel leveranciers kan dat alleen als je tientallen rookwagens afneemt. Bij ons kan dat in principe al per rookwagen. Zo hebben we dat ook bij Spijkerman gedaan. Dat is de grote kracht van HHS. Wij leveren zowel aan multinationals als aan het midden- en kleinbedrijf.”

Persoonlijk contact

De samenwerking tussen HHS en Spijkerman kwam acht jaar geleden tot stand. “Ik was bij een collega-slager die een hammenlijn had opgezet en daarvoor enkele rookkarren van HHS had staan. Hij verwees me naar HHS. Direct na mijn aanvraag kwam Lucas (Harberink, red.) inmeten en een paar weken later werden de rookkarren geheel op maat voor mijn rook- en combikasten geleverd”, vertelt Henk. Hij is vooral te spreken over het persoonlijke contact met Lucas, Egbert en Arjen, het driemanschap achter de leverancier uit Hall. “Als ik bel of app, heb ik meteen antwoord. Betalen moet je overal, maar persoonlijk contact is echt niet zo vanzelfsprekend als je vaak denkt. Als ik voor mijn slagerij of worstenmakerij iets van roestvrijstaal (rvs) nodig heb, hang ik bij ze aan de lijn.”

Egbert benadrukt dat HHS graag laagdrempelig wil zijn. “Je kunt met ons bellen en appen, maar we hebben ook een chatfunctie op onze website. Dat is een bewuste keuze, want we willen geen drempels opwerpen voor potentiële klanten. Als mensen van tevoren hun gegevens moeten invullen, voelen ze die drempel soms wel. Pas als er iets uitkomt en we officieel een offerte mogen doen, hebben we die gegevens nodig. Offertes via WhatsApp? Doen we ook hoor. Wij zijn een no-nonsense bedrijf”, zegt hij.

Co-creatie

Gemak is een andere rol die HHS graag bekleedt. “We kijken samen met de klant naar welke afmetingen nodig zijn. Voordat er iets geleverd wordt, maken we eerst een technische tekening met een heldere uitleg voor de klant. Daarbij kijken we niet of een bedrijf een industriële slachterij is of een kleine slager, die -zoals we recent hebben gedaan bij een klant- twee halve rookwagens nodig heeft omdat hij een zeer kleine koeling heeft”, vervolgt Egbert. “Wij leveren alles kant-en-klaar aan voor Höcker. Wij communiceren met hen en stemmen de productie af. Ook dragen wij zorg voor de uitlevering aan de klant.”

Dat HHS maatwerk kan leveren ondanks dat Höcker een grote speler is, komt door de flexibele werkwijze die het Duitse merk zelf hanteert. “Höcker was de eerste fabrikant van Eurohaken. Vrijwel elk slachthuis wilde een andere spreider hebben, met bijbehorende glij- of rolbeugel. Zij zijn gewend om altijd maatwerk te leveren en zijn zodoende ook gegroeid tot een bepalende speler binnen de vleessector. Als een slager een halve rookwagen nodig heeft, dan kunnen wij daar via Höcker dus snel in voorzien”, weet Egbert. “Wij noemen dat een stukje co-creatie met de klant. Het komt vaak op de centimeter nauwkeurig of de rookwagens in een combikast passen. Een paar millimeter breder en we hebben een groot probleem. De rookwagens worden dan ook vaak gemaakt op basis van de rook- of combikast die bij de klant staat.”

In de worstenmakerij van Keurslagerij Spijkerman worden ruim dertig verschillende droge worsten en hammen op basis van eigen recepturen gemaakt. “De Friese Worst is onze specialiteit. Het recept is ooit door mijn vader bedacht en die worst wordt landelijk verkocht. Ook maken wij speciale salami’s voor alle Albert Heijn-supermarkten in Groningen, Friesland en Drenthe. We begonnen tien jaar geleden met twee worsten en dat is door de jaren heen uitgegroeid tot het huidige aantal. Ik lees veel boeken en bezoek veel buitenlandse sites op zoek naar nieuwe recepten en ideeën.”

Verbouwing

Afgelopen najaar breidde Spijkerman de worstenmakerij aan de rand van het dorp uit met meerdere koel- en vriesruimtes, verschillende rookkamers en een ruimte om producten te verpakken. “Plotseling kreeg ik de mogelijkheid om het pand van mijn buurman te kopen en dat hebben we maar meteen gedaan. Dankzij de uitbreiding heb ik meerdere klimaatkasten en dus ook meer ontwikkelmogelijkheden gekregen”, zegt Henk. “Met de bouw hebben we natuurlijk wel direct rekening gehouden met grotere deuren voor onze geconditioneerde ruimtes, zodat alle karren er gemakkelijk in zouden passen.”

Spijkerman levert aan retail, horeca en collega-slagers. “De klanten van onze slagerij in het dorp komen van binnen een straal van 25 kilometer rond Akkrum. Voor onze ‘Coppa di Akkrum’ (procureur) komen ze zelfs speciaal uit Leeuwarden. Ik lever aan cafés om de hoek en aan sterrenrestaurants. Voor je naam is dat laatste erg leuk, maar voor je omloopsnelheid qua omzet heb je meer aan kroegen die elke week of twee weken iets bestellen”, lacht hij. “Het belangrijkste is dat wij een kwaliteitsproduct maken en daarvoor ook wagens hebben waarmee het rookproces perfect verloopt. Na de verhuizing had ik meer rookwagens nodig en heb zodoende contact gezocht met HHS, dat voor elk product rookwagens op maat heeft geleverd.” Egbert aanvullend: “Met onze klanten hebben wij contact wanneer zij extra wagens, accessoires of andere rvs producten nodig hebben omdat zij het assortiment uitbreiden, niet omdat er iets kapot is. Daarom investeren wij ook veel in een duurzame relatie met het midden- en kleinbedrijf. Zodat je een volgende keer ook iets mag leveren.”

Rookstokken

Accessoires die bij de rookwagens horen zijn de rookstokken. “HHS is o.a. groot geworden dankzij de rookwagens, maar uiteraard leveren wij ook de rookstokken. Die hebben wij in verschillende soorten en maten, onder andere met inkervingen op vaste afstanden van elkaar, maar bij Spijkerman hebben we stokken geleverd waarmee hij de worsten kan ophangen zoals hij zelf wil. Wij adviseren vaak stokken van RVS in plaats van aluminium. Het vergroot het werkgemak, de stokken gaan langer mee en ze zijn veel gemakkelijker schoon te maken”, zegt Egbert. Dat beaamt Henk. “Je hebt er veel langer plezier van en het scheelt bijna een minuut schoonmaaktijd per stok ten opzichte van aluminium.”

 

Meer informatie

Rookwagens  en stokken HHS

Friese worst