De titel van dit artikel is een veelvoorkomende vraag aan de specialisten van HHS rvs producten. Hun antwoord? Je hoeft niet meer te kiezen met de HPJET reinigingsmachines. Door simpelweg van lans te wisselen kan met één machine zowel met lage als met hogedruk gespoeld worden.

De keuze voor een nieuw reinigingssysteem wil natuurlijk elke bakker de juiste keuze maken voor nu en de toekomst. Egbert Harberink van HHS rvs producten legt uit waarom de keuze qua druk met hun HPJET komt te vervallen. “Om de bakkerij grondig te reinigen zijn zowel lage als hoge druk benodigd. Dit omdat beide varianten hun eigen voordelen hebben.

Lage druk (tot 20 bar) biedt als voordeel dat ook sensitieve machines hiermee gereinigd kunnen worden zonder schade te brengen aan bijvoorbeeld de besturingspanelen. Hiernaast is het spoelen met lage druk veel gecontroleerder zodat men niet enkel vervuiling in de  productieruimtes aan het rondspuiten is. Het grootste deel van de bakkerij kan met lage druk gereinigd worden. Echter hoge druk (tot 200 bar) krijgt dankzij de hoge reinigingskracht ook hardnekkige vervuiling los, voor bijvoorbeeld een bollenkast of karren is daarom hoge druk de gewenste oplossing.”

HPJET manier van reinigen

Het HPJET reinigingssysteem is voorzien van een pomp welke continu 200 bar levert, ook wanneer met lage druk wordt gespoeld. Door een drukval te creëren (wijziging van de doorgang van de spoelnozzle) kan er ook met bijvoorbeeld 20 of 60 bar gespoeld worden. Simpelweg het losklikken van de ene lans en het vastklikken van de volgende lans kan een verschil tot maximaal 195 bar betekenen. Naast spoelen met zuiver water kan er door middel van het omzetten van één bedieningshendel ook geschakeld worden naar twee aparte water-chemie mengsels. Hierdoor kan er na het afspoelen zowel ingeschuimd als gedesinfecteerd worden. Per proces kan hiervoor een aparte mengverhouding ingesteld worden voor een zo laag mogelijk verbruik bij maximale effectiviteit per middel.

Schuim winterwonderland

De wisseling van druk is uniek, maar bij het inschuimen laat de HPJET zijn echte USP zien volgens Egbert: “Inschuimen gebeurt met onze dynamische schuimlans welke zelf lucht toevoegt aan het water/schuimmiddel mengsel, hierdoor kan men grote oppervlakken in recordtijd inschuimen. Perslucht is een variabele welke we hiermee uitgeschakeld hebben van het gehele reinigingsproces.”

Uitvoeringen

Omdat de layout van elke bakkerij verschilt biedt HHS de reinigingssystemen in verschillende vormen aan. Egbert: “Vaak wordt er gekozen voor een mobiel systeem waarmee maximale flexibiliteit wordt behaald. Het mobiele systeem is voorzien van de pomp en slanghaspel waardoor enkel een waterkraan en stroom nodig is om te beginnen met reinigen. Maar ook vaste systemen zitten in het programma. Hierbij wordt zowel de pomp als de slanghaspel op een vast punt opgehangen waarbij naar klantwens ook extra afnamepunten gecreëerd kunnen worden. Om de grote vraag naar demo’s aan te kunnen hebben wij een tweede demo machine in gebruik genomen. De klant kan hiermee in zijn eigen omgeving ervaringen opdoen alvorens een keuze te maken. De nieuwe demo machine is de derde generatie HPJET waarbij weer
nog verder is nagedacht over gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit.”

NBT Magazine

Dit artikel komt uit het vakblad NBT Magazine. Lees het hele blad hier.