Zuiniger, duurzamer en sneller reinigen

HHS RVS Producten is specialist op het gebied van reiniging en hygiëne voor de productiefaciliteiten in de foodsector. De goede naam die het bedrijf door de jaren heen heeft opgebouwd in de vleesverwerkende industrie wil eigenaar Egbert Harberink nu doorzetten in de visbranche. De nieuwste innovatie, de MPJET reinigingsunit van het Belgische merk Dosanova Cleaning Systems, is wat dat betreft veelbelovend. “Deze unit stelt visverwerkers in staat om hun productieruimtes te reinigen zonder perslucht. Daarnaast bespaar je vijftig procent water en de helft qua stroomverbruik.”

Om klanten te overtuigen, stelde Harberink onlangs een verwerker in de mogelijkheid om de MPJET (beschikbaar in meerdere uitvoeringen) uit te proberen. “Klanten het verschil laten ervaren, verkoopt toch het gemakkelijkste. Bij een verwerker waar dagelijks vijf personen aan het schoonmaken zijn, zijn deze reinigingsunits in 50 dagen, oftewel 50 wasbeurten, terugverdiend.” Die rekeningsom kan Harberink gemakkelijk uitleggen. “Je kunt nu reinigen met 45 bar in plaats van 20 bar. Ook het inschuimen gaat nu volledig zonder perslucht, omdat de lucht nu wordt aangezogen in de schuimlans zelf. Doordat je met meer reinigingskracht (45 bar) reinigt kan je 50 procent op water besparen en hierdoor heb je ook nog een 10 procent minder chemicaliën nodig. Maar meest belangrijk is dat de energiekosten worden verminderd naar liefst 80%, want je gaat qua stroomverbruik per unit van soms 11KW naar 2,2 Kilowatt. Het aantal schoonmaakuren gaat ook fors omlaag. Bij de verwerker die heeft getest met onze unit ging dat van vijftien naar tien manuren per reiniging. Tel uit je winst.”

Harberink vult aan: “Veel nieuwbouwfabrieken hebben sowieso al geen perslucht meer voor reiniging, want dat kent ook nadelen. Als er eenmaal vocht in de leiding zit, moet je het hele systeem ontluchten, er is altijd een risico op de terugslag van water + chemicaliën en het belangrijkste: het vergt gewoon veel energie. En dat kost simpelweg weer geld.”

Verduurzamen
Door energie- en waterzuinig te reinigen, zetten visverwerkers ook flinke stappen op het gebied van duurzaamheid. “Ondernemers moeten inmiddels kunnen aantonen welke stappen zij maken op het gebied van water- en energieverbruik maar ook hoe duurzaam en groen zij ondernemen. “Inmiddels wordt door gemeenten gehandhaafd op verduurzamingsactiviteiten. Tegelijkertijd zien we dat ondernemers die met deze unit werken platgebeld worden door de chemieleveranciers, die het opvalt dat er veel minder chemicaliën worden gebruikt. Maar zeer droog schuim is helemaal niet nodig daar dit effectief niet optimaal inwerkt. Écht schuim met de nodige vochtigheid die nodig is om op de vervuiling in te werken is het enige dat nodig is om goed te kunnen reinigen”, bezweert Harberink. “En in die zin doet deze reinigingsunit precies wat we toezeggen.”

De gebruiksvriendelijkheid van de unit draagt verder bij aan een gemakkelijk verkoop, stelt Harberink. “Het is een plug & play-systeem. Stekker erin, aansluiting voor het water eraan en klaar is Kees.
Er dienen dus ook geen bijkomende aansluitkosten gerekend te worden zoals buisleidingen die bij traditionele systemen het geval zijn. Deze verborgen kosten zijn in veel gevallen nadien bijna een gelijkaardige kostprijs als de investering van een reinigings-systeem zelf.
Wij verkopen al onze reinigingsproducten en units op één manier: door ze te laten testen. Als ik een auto koop, wil ik ook eerst een proefrit maken. Deze unit staat doorgaans een week bij een klant en dan bellen ze meestal zelf om te zeggen hoe happy ze ermee zijn. Voor ons is dit de nieuwe manier van werken geworden.

Onze oplossingen

Bekijk hier de vaste systemen (montage in de productieruimte)
Bekijk hier de mobiele systemen