Wanneer er is bepaald dat er een nieuwe reinigingsinstallatie moet komen volgt al snel de vraag: waar plaatsen we alle componenten? Voor de volgende componenten dient een goede plek gevonden te worden:

 • De pomp om het water op druk te brengen voor een grondige reiniging
 • Het afnamestation waarbij gekozen wordt tussen spoelen/inschuimen/desinfecteren
 • De reinigingsmiddelen zelf

De basis

In de basis zijn er drie plaatsingsmogelijkheden mogelijk:

 • Lokaal
 • Decentraal
 • Centraal

Per situatie kijken wij samen welke oplossing voor u meest optimaal is. Een vleesverwerkingsbedrijf waarbij 7 medewerkers elke avond simultaan alle ruimtes reinigen vraagt immers om een ander systeem als een slager welke zelf zijn werkruimtes reinigt.

Ook het moment van de beslissing om een systeem te plaatsen is belangrijk, bij nieuwbouw is het gemakkelijker in de bouw de nodige voorzieningen te treffen (denk aan leidingwerk en benodigde afgesloten ruimtes) als dat het in een bestaande situatie is.

Lokaal

Bij een lokaal systeem wordt zowel de pomp, afnamestations als ook reinigingsmiddelen in de productieruimte geplaatst. De pomp en het afnamestations zijn geïntegreerd in 1 rvs behuizing wat het een uiterst compact systeem maakt.

Het systeem wordt aangesloten op standaard waterdruk waardoor die in bestaande situaties snel en eenvoudig te plaatsen is. Lokale systemen hebben we zowel in lage als in hoge druk uitvoering.

De voordelen van een lokaal systeem:

 • Geen aangepast leidingwerk nodig, enkel een standaard kraan.
 • Geen aparte ruimte nodig voor plaatsing van een pomp / chemie aanvoerunit

Meest gebruikt bij bedrijven waar 1 persoon reinigt.

lokaal reinigingssysteem lage druk

Bovenstaande foto is van een lage druk opstelling in een slagerij. De jerrycans zijn hier achter de wand geplaatst. Vaak worden deze ook onder het systeem geplaatst.

lokaal reinigingssysteem hoge druk

Bovenstaande foto is van een hoge druk opstelling in een groente verwerkend bedrijf. Specifiek bij deze klant was de wens om met 1 unit op 2 slanghaspels simultaan te kunnen spoelen.

Decentraal

Bij een decentraal systeem wordt de pomp om het water op druk te brengen in een centrale (technische) ruimte geplaatst.

De verschillende afnamestations worden in de te reinigen ruimtes geplaatst met hierbij ook de jerrycans met reinigingsmiddel. In de verschillende afnamestations wordt het reinigingsmiddel aan het water toegevoegd in een daar in te stellen mengverhouding.

De voordelen van een decentraal systeem:

 • Enkel leidingwerk voor het water vanuit de pomp naar de afnamestations is benodigd
 • Enkel de pomp wordt centraal geplaatst waardoor dit in een kleine ruimte kan

Meest gebruikt bij bedrijven waar 2-6 afnamestations benodigd zijn voor simultaan gebruik.

bloksatteliet

Benodigde afnamestations zijn er in verschillende uitvoeringen, van basis bloksatelieten tot volledig omkaste systemen met perslucht regulator.

decentraal afnamestation

Bovenstaande foto is van een opstelling bij een vleesverwerkend bedrijf waarbij centraal 1 hogedruk pomp is geplaatst. De centrale pomp voorziet 2 afnamestations elk van 15 liter/minuut bij 200 bar. Met de hygienic afnamestations bieden we de mogelijkheid de jerrycans met reinigingsmiddel in de rvs omkasting te plaatsen.

Centraal

Bij een centraal systeem wordt zowel de pomp als de reinigingsmiddelen in een aparte ruimte binnen het bedrijf geplaatst. De reinigingsmiddelen worden centraal vermengd met water middels een chemie doseringsunit.

In de productieruimtes zelf worden afnamestations geplaatst waar gekozen kan worden tussen de aangevoerde reinigingsmiddelen of enkel met water spoelen. Spoelen gebeurt met maximaal 60 bar.
Voor het inschuimen wordt in dit afnamestation lucht toegevoegd aan het voorgemengde mengsel van water en reinigingsmiddel.

De voordelen van een centraal systeem:

 • Er wordt weinig productieruimte in beslag genomen doordat hier enkel afnamestations komen
 • Reinigingsmiddelen staan niet in productieruimtes
 • Kostenvoordeel door inkoop van reinigingsmiddel in grote vaten

Meest gebruikt bij bedrijven waar meer dan 7 afnamestations benodigd zijn voor simultaan gebruik.

centraal reinigingssysteem

Bovenstaande een schematisch overzicht van een centraal reinigingssysteem. De pomp (water booster) en CCU chemie doseringsunit worden samen met de vaten reinigingsmiddel centraal geplaatst.

Meer informatie

De verschillende mogelijkheden vindt op onze productpagina van vaste reinigingssystemen.
Neem contact met ons op voor een advies op maat.